- Bemutatkozás
Budakalász a Dunakanyar déli kapujában, a Budai- és a Pilis-hegység, valamint a Visegrádi-hegység találkozásánál, egy félkör alakú hegykoszorú öblözetének középpontján található. 15 km2-es területe tájképileg nagyon változatos. A Kevély hegycsoport kilátóiról, de a község magasabban fekvő pontjairól is megcsodálhatjuk e sokszínű tájat: az Ezüst-Kevélyt (416 m), a Nagy-Kevélyt (534 m), a Kis-Kevélyt (481m), a Majdán-hegyet (273 m), a Csúcs-hegyet (352 m), az Oszoly-csúcsot (328 m). Keleti irányban a Duna vonalán túl a Gödöllői-dombság lejtőire láthatunk.
A rendszerváltásig Budakalászon a két textilgyár, az Óbuda Tsz és a nemzetközi hírű Gyógynövény Kutató Intézet jelentette a munkalehetőséget. A rendszerváltoztatás után a két textilgyár megszűnt, az Óbuda Tsz, habár létezik, jelentősen visszafejlődött. A Gyógynövény Kutató Rt. jelenleg 100 - 150 fővel működik.
A főváros közelségnek köszönhetően Budakalász az 1990-es évektől a multinacionális cégek érdeklődésének középpontjába került. Egymás után épültek a nagy üzletközpontok: a Cora Hipermarket, a Brico Store, az Electro World, az RS Bútoráruház és a Metro Holding áruháza, autószalonok: Renault, Dacia, Peugeot. Megtelepedtek itt kis-és középvállalatok, mint pl. Heidelberg Magyarország Kft., Merida Kft., Prolan Rt., Weszta-T Kft. A helyi kisvállalkozások maradtak családi keretek között. A rendszerváltoztatás során a fővárosba bejáró gyári munkások munkalehetőségük megszűntével egyéni vállalkozásba kezdtek, vagy gazdasági társaságokat alapítottak. Ennek köszönhetően ma Budakalászon a kisiparosok és vállalkozók száma kiemelkedően magas: eléri az 1100 főt.
Az infrastruktúra jobbítására komoly erőfeszítéseket tett és tesz az önkormányzat. A belterületi utak közel egésze szilárd burkolatú, illetve aszfaltozott. A nagyközség belterületi része közművel ellátott (villany, víz, csatorna, gáz, telefon, kábeltévé és Internet szolgáltatás). A legtöbb út mentén járda épült. A felszíni vizek kezelése megoldott.
A budakalászi Faluház 1996-ban került átadásra. A tervező építész a természetes anyagok alkalmazására törekedett, a lakosság által adományozott régi budakalászi kövek, címeres téglák is bekerültek az épület falaiba, ily módon időben és értékeiben is a folytonosságot képviselve. Itt kapott helyet a nagyközségi könyvtár, a nemzetközi hírű Lenvirág Táncegyüttes, a Kalász Táncegyüttes, a Sonnenblume Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a Kalászi Tamburazenekar, a Lustige Schwaben Kórus és a Kalász Művészeti Iskola. A falu hivatalos és civil szervezetei, egyesületei, klubjai is igénybe veszik a Faluházat rendezvényeik lebonyolítására.
2004. márciusában nyitotta meg kapuit a Kalászi Sportcsarnok Budakalász és a környező települések lakosai számára. A közel 2600 m2 területen elhelyezkedő sportlétesítmény az Omszk parkban, festői szépségű környezetben, az Omszk-tó partján épült. Rövid idő alatt a község szabadidő-, tömegsport-, és versenysportjának központja lett. 20 x 40 m-es labdapálya - 300 ülőhelyes lelátóval -, 5 db fallabda pálya, kondicionáló terem, fitness, szauna, szolárium fogadja a sportot és a testmozgást kedvelőket. A község általános iskolásai és a helyi sportegyesületek tagjai rendszeres használói a sportlétesítményeknek, továbbá rangos nemzetközi és országos hírű sportrendezvények szervezésére és lebonyolítására is számtalan alkalmat és lehetőséget biztosít.
Városunk
 

ECDL tanfolyamok
Start Oktatási Stúdió Kft. ECDL
Cégtudor
cegtudor.hu
Auchan - a sikermarket!
HyperLink
MAGYAR HÍRLAP
HyperLink
ECHO-FITNESS
HyperLink
HÍD TV
HyperLink
Fényreklám
HyperLink
Digi-Pro Kft.
HyperLink
REHAU ablakok
HyperLink
Leszokni a dohányzásról
HyperLink
Pátria TV
HyperLink
MEDICAL CENTER
HyperLink
Copyright (c) 2007. Cool Soft Kft. Minden jog fenntartva.