- Kultúra
KULTÚRA
 
Mindennek megvan a maga leghatékonyabb formája - az ünnepé tánc és a dal, a tiszta, eseményre szóló ünnepi viselet, a megőrzésre, átörökítésre a DNS, az emlékezet, a tanulás és tanítás, míg az érdekképviseletnek a jog, a tudatosság és elszántság.
A kalászi közösségeknek is megvannak a maguk kihívásai, feladatai, melyekre a megoldást keresik civil szervezetként, avagy közösségi kezdeményezésként. Működési területeiket tekintve igen sokfélék, ám szembeszökő a zenei és tánc hagyományok ápolására, továbbéltetésére szerveződött közösségi csoportosulások többsége.
Természetes dolog, hogy a község kulturális és közösségi életét máig meghatározza a nemzetiségek jelenléte. Hagyományaink át- meg átszövik egymást, így teremtve meg a Budakalászra oly jellemző erős és sokszínű, befogadó kulturális kötődést. A népi hagyományok ápolása újra reneszánszát éli. Ennek fő kifejező eszköze a népzene és a néptánc.
Már 1972-ben megalakul egy gyermek táncegyüttes „Lenvirág” néven, mely a magyar néptánc hagyományok mellett a nemzetiségi dal- és tánckinccsel is megismerteti közönségét, és a mai napig a néptánc szeretetére tanítja az általános iskolás korosztályt. Szabó Ferencné alapító pedagógus táncos gyermekei számos nemzetközi fesztiválon szereztek hírnevet Budakalásznak.
A Lenvirág „kiöregedett” táncosai hozták létre a Kalász Táncegyüttest, mely szintén komoly nemzetközi sikereket mondhat magáénak.
A velünk élő színes örökség ápolására, megtartására szerveződött a Lustige Schwaben kórus és a Sonnenblume Német Nemzetiségi Táncegyüttes.
A hagyományos sváb fúvószene megszólaltatója a Kamp János Fúvószenekar.
Noha Budakalász szerb lakossága mára 100 fő alá apadt, jelenlétük meghatározó a helyi kulturális életben. Hagyományaikat, szokásaikat zárt családi és egyházi közösségeikben napjainkban is őrzik. Anna-napon tartottbúcsújuk és báljuk jeles napnak számít a község életében.
A szerb népzene autentikus közvetítője a Budakalászi Tamburazenekar.
A kalászi Művészeti Iskola is alapvetően a népzene és a népi ének oktatását tekinti fő feladatának.
Városunk
 

ECDL tanfolyamok
Start Oktatási Stúdió Kft. ECDL
Cégtudor
cegtudor.hu
Auchan - a sikermarket!
HyperLink
MAGYAR HÍRLAP
HyperLink
ECHO-FITNESS
HyperLink
HÍD TV
HyperLink
Fényreklám
HyperLink
Digi-Pro Kft.
HyperLink
REHAU ablakok
HyperLink
Leszokni a dohányzásról
HyperLink
Pátria TV
HyperLink
MEDICAL CENTER
HyperLink
Copyright (c) 2007. Cool Soft Kft. Minden jog fenntartva.